W kuchni i ogrodzie

Ciasta i inne wypieki drożdżowe

Drożdżówka z rabarbarem

 

Pyszne drożdżowe ciasto z kawałkami rabarbaru i chrupiącą kokosową kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe,po prostu pychotka.

Przepis znalazłam na stronie z miłości do słodkości

 

drod?wka

 

 

 

Ciasto:


100g świeżych drożdży
1 i 1/2 szkl. mleka
4 łyżki oleju
2 żółtka+1 jajko
1/2 łyżeczki soli
7 łyżek cukru
2 op. cukru waniliowego
3 szkl. mąki pszennej
10 łodyg rabarbaru

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko, cukry waniliowe oraz sól. Wymieszać łyżką, dolać ciepłe mleko oraz olej. Na koniec dodać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować je w kulę.  Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.

 

 

Kruszonka:


250 g margaryny,
200g cukru,
czubata szkl. mąki pszennej,
50g wiórków kokosowych.


Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st.

 

 

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

 

Do drożdżówki użyłam małej blaszki i zrobiłam ciasto z połowy porcji podanej w przepisie. Następna drożdżówka napewno będzie duża, bo ta zniknęła błyskawicznie.