W kuchni i ogrodzie

Lody

Lody bananowe z krówkami

 

Maj już się kończy więc na pożegnanie tego pięknego wiosennego miesiąca proponuję lody  bananowe z kawałkami czekolady i krówek.

 

Doskonały deser,który możemy przygotować na jutro z okazji Dnia Dziecka.

 

Pomysł na lody podpatrzyłam u autorki bloga z miłości do słodkości

 

 lody

 

 

3 banany

500 ml śmietanki 30%

200 g cukru

sok z połówki cytryny

kilka kostek mlecznej czekolady

kilka krówek

 

 

 

Banany  pokroić w plastry, dodać sok z cytryny, cukier, zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować i wstawić na godzinę do zamrażalnika.
Po tym czasie znów zmiksować, dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane krówki. Wstawić do zamrażalnika na 2 godz.
Po dwóch godzinach lody ponownie zmiksować i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
Podawać udekorowane krówkami.

 

 

A teraz najnowsze zdjęcie z ogrodu, a na nim piękna krzewuszka (weigela),która w tym roku cudownie rozkwitła