W kuchni i ogrodzie

Przetwory

Domowy przecier pomidorowy

 

Smak i aromat świeżych pomidorów zamknięty w słoiczku,czyli domowy przecier pomidorowy.

Do przyrządzenia przecieru potrzebujemy jedynie sporą ilość pomidorów, odrobinę chęci i czasu.

 

 

przecier1.JPG

 

spora ilość pomidorów (u mnie na porcję 4 kg )

sól do smaku (daję morską gruboziarnistą 2 płaskie łyżki)

cukier do smaku (daję 1 łyżkę)

 kwasek cytrynowy (1/4 małej łyżeczki)

Pomidory umyć,wykroić  twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Gotować do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetrzeć przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier i kwasek ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty.

Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier możemy przechowywać do następnego roku.

 

przecier.JPG