W kuchni i ogrodzie

Przetwory

Pasta z cukinii i pomidorów

 

Cukinia na działce obrodziła,pomidory również więc muszę porobić trochę przetworów,bo nie jesteśmy w stanie wszystkiego przejeść. Poszperałam w przepisach i wykombinowałam sobie,że  zrobię sos z cukinii i pomidorów,ale w efekcie końcowym okazało się,że wyszło coś bardzo gęstego więc powstała pasta,która już idealnie sprawdziła się jako dodatek do makaronu oraz pizzy.

 

 

pasta2.JPG

 

 

cukinia (1,2 kg)

duża cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

400 ml przecieru pomidorowego (mój własny)

2 łyżki octu

3 czubate łyżki cukru

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej

pieprz do smaku

 

 

pasta1.JPG

 

Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce,posoliłam i odstawiłam na 2 godziny. Odcisnęłam sok,przełożyłam cukinię do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną papryczkę chili i zalałam przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy,zmiksowałam wszystko blenderem i gotowałam kolejną godzinę.

Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam je 10 minut.

 

 

pasta3.JPG