W kuchni i ogrodzie

Przekąski i przystawki

Paprykowe łódeczki

 

Kolejny pomysł na imprezową przekąskę a mianowicie sałatka przygotowana z użyciem sosu węgierskiego paprykowo-ziołowego Prymat podana w łódeczkach ze świeżej papryki. Myślę,że taka przekąska sprawdzi się na niejednej imprezie.

 

 

sałatka2.JPG

 

1 żółta i 2 czerwone papryki

świeży ogórek

kilka rzodkiewek

kapusta pekińska

4 łyżki kukurydzy konserwowej

pół wędzonego filetu z kurczaka

ponadto:

liście sałaty do dekoracji

sos sałatkowy węgierski Prymat

4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

 

sałatka1.JPG

 

Majonez łączymy z jogurtem,wsypujemy sos sałatkowy,mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie kapustę pekińską drobno szatkujemy,ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w pół talarki,1 czerwoną paprykę i wędzony filet również kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę i wszystko dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.

 

 

sałatka.JPG

 

Czerwoną i żółtą paprykę kroimy na części,tak aby powstały łódeczki,usuwamy ze środka wszystkie nasionka.

Na dużym talerzu układamy liście sałaty,na sałacie paprykowe łódeczki. Delikatnie, małą łyżeczką napełniamy każdą łódeczkę przygotowaną sałatką. Talerz dekorujemy kwiatkami z rzodkiewek.