W kuchni i ogrodzie

Inne słodkości

Kruche rogaliki z konfiturą

 

Wrzesień kończę na słodko kruchymi rogalikami.

 

 

rogaliki.JPG

 

3 szkl. mąki tortowej

1 kostka masła

1 szkl. kwaśnej śmietany

cukier waniliowy

ponadto:

dowolna konfitura

cukier puder do posypania

 

rogaliki1.JPG

 

Masło posiekać z mąką,dodać cukier waniliowy i śmietanę,zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na porcje,rozwałkować koła. Radełkiem pociąć na trójkąty. Na każdy trójkącik nałożyć trochę konfitury i zwinąć rogalik. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu rogaliki posypać pudrem cukrem.

 

rogaliki2.JPG

 

Przepis dodaję do akcji: