W kuchni i ogrodzie

Przekąski i przystawki

Filet z kurczaka w cieście francuskim

 

Kolejny pomysł na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. W kilka chwil możemy stworzyć bardzo smaczną przekąskę.

 

 

kurczak w cieście.JPG

 

 op. ciasta francuskiego

filet z kurczaka

klika plasterków sera

pomidor

sól

pieprz

zioła prowansalskie

1 jajko

 

 

kurczak w cieście1.JPG

 

 

Filet z kurczaka rozcinamy tak aby powstały 4 płaty. Obsypujemy przyprawami,owijamy folią spożywczą  i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (możemy to zrobić dzień wcześniej).

Rozwijamy ciasto francuskie,dzielimy na 4 prostokąty. Wzdłuż  każdego dłuższego boku robimy nacięcia ok. 6 cm, w odstępach co 1,5 cm. Na środku układamy filet z kurczaka,na to plasterki pomidora i przykrywamy plastrami sera.

Zaplatamy  paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy) w taki sposób, aby pomiędzy nimi pozostały maleńkie przerwy i kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Zaplecione ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem,wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni.

 

kurczak w cieście2.JPG