W kuchni i ogrodzie

Potrawy wigilijne

Kompot wigilijny

 

Od dobrych kilku lat,w moim domu kompot z suszonych owoców jest bardzo ważnym elementem kolacji wigilijnej. Kompot z suszu to przede wszystkim bogate źródło błonnika pokarmowego. Przyspiesza on i reguluje trawienie,a ponadto według dawnych wierzeń owocom przypisywano magiczne znaczenia: śliwki odpędzały złe moce, jabłka zapewniały miłość, zdrowie i pokój, a gruszki – długowieczność.

 

 

kompot.JPG

 

 

Do kompotu użyłam:

 

suszone jabłka 100 g

suszone gruszki 100 g

suszone morele Kresto 100 g

suszone śliwki Kresto 100 g

1 świeżą pomarańczę

korę cynamonu

goździki

miód

 

kompot1.JPG

 

 

 

Suszone owoce myję dokładnie w letniej wodzie po czym umyte wkładam do garnka,zalewam zimną wodą tak aby zakryła owoce. Na drugi dzień gotuję 3 litry wody z dodatkiem kory cynamonu i goździków,dodaję namoczone owoce oraz pokrojoną w plastry wcześniej wyparzoną pomarańczę. Gotuję kilka minut. Odstawiam do wystygnięcia,gdy kompot będzie letni słodzę go miodem. Miodu nigdy nie rozpuszczamy w gorącej wodzie,bo straci swoje właściwości.

 

 

kompot.JPG