W kuchni i ogrodzie

Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - oszukane gołąbki

 

Jedni je nazywają "gołąbki bez zawijania" inni "oszukane gołąbki". Robi je się o wiele szybciej niż tradycyjne i mają jedną wielką zaletę,kapusta jest posiekana i wymieszana razem z ryżem oraz mięsem więc nie ma co odrzucać i wybierać. To wersja  dobra właśnie dla takich osób a szczególnie  dzieci co nie przepadają za kapustą.

 

 

gołąbki.JPG

 

500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego

100 g ugotowanego ryżu

1/2 małej kapusty białej lub włoskiej drobno poszatkowanej

1 cebula

1 jajko

2 łyżki kaszki kukurydzianej

sól morska do smaku

pieprz świeżo mielony

olej rzepakowy do smażenia

 

Do mięsa dodać ugotowany ryż,poszatkowaną kapustę,drobno pokrojoną cebulę,kaszkę,jajko i przyprawy. Wymieszać wszystko na jednolitą masę,uformować z mięsa nieduże walce i obsmażyć na oleju.

Do gołąbków użyłam ryżu białego długoziarnistego Kupiec i kaszki kukurydzianej Kupiec.

 

gołąbki1.JPG

 

Sos:

1 puszka pomidorów

1/2 l bulionu drobiowego

1 ząbek czosnku

sól morska do smaku

pieprz świeżo mielony

100 ml gęstej śmietanki 12 %

 

Pomidory przecieramy przez sito,dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Obsmażone gołąbki zalewamy sosem i dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Na koniec do sosu dodajemy śmietanę. Gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.

 

 

gołąbki2.JPG