W kuchni i ogrodzie

Serniki

Czarno-biały sernik

 

Wielkanoc tuż,tuż więc pora na świąteczne przysmaki. Dziś mam dla Was sernik.

 

 

sernik.JPG

 

Masa serowa:

 

700 g twarogu

 100 g masła

 1 szkl. pudru cukru

 4 jajka

 1 budyń śmietankowy na 3/4 l

                                 aromat śmietankowy

 

 

 

Twaróg zmielić dwa razy. Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać zmielony twaróg, wsypać budyń, dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.

 

 

 

 

 

Kruche ciasto na spód:

 

2 szkl. mąki tortowej

 200 g masła

 2 żółtka

 2 łyżki cukru pudru

 1 łyżka cukru waniliowego

 2 łyżki kakao

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 200 stopni. Po upieczeniu lukrujemy sernik i dowolnie ozdabiamy.

 

 

sernik1.JPG

 

 

sernik2.JPG

tagi: sernik