W kuchni i ogrodzie

Szynkowar

Drobiowa szynka z szynkowara

 

Kolejna domowa szyneczka mojego wyrobu,czyli wiem co jem.

 

 

szynka2.JPG

 

500 g filetu z kurczaka

500 g zmielonych udek z kurczaka ( pozbawionych kości i skóry)

1 łyżka soli peklowej

100 ml wody

2 łyżeczki żelatyny

1/2 łyżeczki cukru pudru

1/2 łyżeczki białego pieprzu

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki suszonego czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

 

szynka.JPG

 

 

Filet pokroić w grubą kostkę,wymieszać ze zmielonymi udkami,dodać sól peklową,dokładnie wymieszać,miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dodaniem reszty składników.

Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa mięsna będzie się kleić.

Masę mięsną przełożyć do woreczka który należy umieścić w szynkowarze,dokładnie ubić by nie było pustych przestrzeni,woreczek związać,pozbywając się powietrza. Włożyć nasadkę oraz sprężynę,zamknąć szynkowar i włożyć na kolejne 24 godziny do lodówki.

2 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej by się ocieplił.

Wodę w garnku ogrzać do 80-85 stopni,włożyć maszynkę i parzyć 2 godziny. Należy pilnować temperatury wody (najlepiej za pomocą termometra włożonego do wody) ,która nie powinna być niższa niż 80 stopni ani wyższa niż 85 stopni. Poziom wody w garnku musi sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze.

Po upływie 2 godzin wyjąć maszynkę z wody,wyciągnąć sprężynę,zamknąć,schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc). Wyjąć mięso z szynkowara,usunąć woreczek i można delektować się domową szyneczką.

 

 

szynka1.JPG