W kuchni i ogrodzie

Makowce

Makowiec japoński

 

 

Trochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku.

Do pieczenia użyłam mielonego maku BackMit

Inspiracja tu klik

 

 

makowiec1.JPG

 

200 g mielonego maku BackMit

300 ml mleka

120 g masła

160 g cukru

4 łyżki miodu

100 g kaszy manny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 jajka

400 g startych jabłek

2 łyżki soku z cytryny

skórka pomarańczowa Gold Pack

 

Mak zalać gorącym mlekiem i prużyć na małym ogniu,aż mak wchłonie całe mleko pamiętając o częstym mieszaniu. Odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód,mak oraz kaszę manną i proszek do pieczenia. Utarte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do masy makowej,dodać również skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową. Przelać do tortownicy ( śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70 minut w temp. 180 stopni C.

Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia po czym wyłożyć makowiec z formy,polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

 

Polewa czekoladowa:

60 g margaryny

2 łyżki cukru

1 łyżka kakao

1 łyżeczka wody

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewając na małym ogniu, mieszamy do momentu aż wszystko się rozpuści i połączy tworząc lśniącą polewę. Masy nie zagotowujemy! Gorącą polewą smarujemy przestudzone ciasto.

 

 

makowiec2.JPG

 

 

 

makowiec.JPG