W kuchni i ogrodzie

Babki

Biszkoptowa babka z zajączkiem

 

Ależ dawno mnie tu nie było i tyle zaległości mam do nadrobienia. Minął cały marzec i minęły Święta Wielkanocne,a tu żadnego wpisu. Postaram się szybko nadrobić chociaż troszkę,dlatego moje dzisiejsze wpisy będą jeszcze świąteczne.

Na początek babka z zajączkiem,bardzo puszysta i lekka,bo biszkoptowa.

 

 

babka3.JPG

 

Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone.

ciasto zielone:

 2 jajka

 1/2 szkl. cukru

 250 g mrożonego szpinaku

 1 szkl. mąki krupczatki

 1/2 szkl. oleju rzepakowego

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Szpinak rozmrozić,dokładnie odcisnąć z wody i rozdrobnić blenderem. Jajka ubić z cukrem,dodać mąkę,olej i szpinak. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu powycinać foremką zajączki.

 

ciasto biszkoptowe:

5 jaj

3/4 szkl. cukru

3/4 szkl. mąki tortowej

1 szkl. mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl. oleju

aromat cytrynowy

Jaja ubić z cukrem na puch ,dodać aromat oraz obie mąki wymieszane z proszkiem ,zmiksować , wlać olej , dalej miksując do uzyskania gładkiego ciasta.

Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką podłużnej foremki nałożyć ok 2 cm warstwę ciasta,poukładać wycięte zajączki,ciasno jeden obok drugiego przez całą długość formy. Całość zalać resztą ciasta.

 

babka2.JPG

 

 

Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 50 minut. Ostudzić,polukrować i dowolnie ozdobić.

 

 

 

babka.JPG

 

 

babka1.JPG