W kuchni i ogrodzie

Inne słodkości

Blok waniliowy z żurawiną i płatkami kukurydzianymi

 

Do tej pory robiłam blok tylko z dodatkiem kakao i taka wersja nam odpowiadała. Jednak kiedyś przeglądając różne strony natknęłam się na taki zupełnie biały i od razu mi się spodobał. Co prawda były w nim inne bakalie a ja dodałam to,co akurat miałam pod ręką. Muszę przyznać,że wyszła całkiem smaczna kombinacja.

 

blok.JPG

 

 200 g mleka w proszku

100 g cukru

75 g masła

125 ml wody

1 łyżka cukru waniliowego

50 g suszonej żurawiny (użyłam Kresto)

20 g skórki pomarańczowej (użyłam Gold Pack)

50 g płatków kukurydzianych

 

blok2.JPG

 

W garnuszku rozpuścić masło, cukier, wodę i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku ,żurawinę skórkę i płatki kukurydziane, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki i odstawić do zastygnięcia.

 

blok1.JPG

 

 

 

blok3.JPG