W kuchni i ogrodzie

Przetwory

Syrop różany

 

Słodki,aromatyczny i ma piękny różowy kolor,taki jest syrop z płatków dzikiej róży. W bardzo prosty i łatwy sposób można zamknąć zapach cudownych róż w buteleczce,by potem aromatyzować nim desery,kremy i ciasta.

Przepis pochodzi z tej strony klik

 

syrop3.JPG

 

100g płatków dzikiej róży
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny

 

Zaczynamy od zebrania płatków i obcinania białych końcówek płatka. Podobno, to białe nadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.
Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.

W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.


Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.


Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych buteleczek .

Z podanej porcji wyszło mi 350 ml syropu.

 

syrop.JPG

 

 

syrop1.JPG

 

syrop4.JPG