W kuchni i ogrodzie

Zupy

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupę pomidorową znają chyba wszyscy. Podajemy ją z makaronem bądź też z ryżem tak jak dziś ja to zrobiłam i do tego obficie posypana natką pietruszki. Moja ugotowana jest na mięsie indyczym a dokładnie na sporym skrzydle. Rodzaj mięsa jaki użyjemy zależy od naszego upodobania lub tego co mamy pod ręką,mogą być to żeberka lub kości wieprzowe albo porcja z kurczaka. Najlepsza pomidorowa wychodzi jeśli użyjemy świeżych przetartych pomidorów lub domowego przecieru pomidorowego.

 

pomidorowa.JPG

 

 

2-2,5 l wody

1 spore skrzydło z indyka

4- 5 marchewek

2-3 pietruszki

kawałek selera

kawałek pora

pół cebuli

kilka kulek ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

1-2 listki laurowe

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki

250 ml przecieru pomidorowego domowej roboty

(przepis tu klik)

100 ml  słodkiej śmietanki ( dałam 30%)

Skrzydło indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam do zimnej wody,dodałam ziele,kulki pieprzu,listek laurowy,zagotowałam. W momencie wrzenia wytworzyły się szumy na wierzchu więc zebrałam je łyżką.Tak gotowałam ok. 15 minut po tym czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Zupę gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kiedy mięso się ugotowało wyciągnęłam z zupy,oddzieliłam od kości,rozdrobniłam na mniejsze kawałki. Do zupy wlałam przecier pomidorowy i ponownie zagotowałam,dodałam ugotowane kawałki mięsa. Doprawiłam zupę solą,pieprzem i śmietaną.

Ryż ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam zupę.

 

 

 

pomidorowa1.JPG