W kuchni i ogrodzie

Ciasta pozostałe

Ciasto Kubuś

 

Znane i lubiane ciasto chyba przede wszystkim przez dzieci,bo przygotowane jest na marchewkowym przecierowym soku typu Kubuś więc stąd ta nazwa.Wariacji na temat Kubusia jest wiele,jedni robią go na herbatnikach,inni z jedną warstwą biszkoptu. Przedstawiam więc moją wersję.

 

kubuś.JPG

 

Biszkopt:

4 jajka

3/4 szkl. mąki tortowej

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

 3/4 szkl. cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

 

 Białka razem z żółtkami i cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem. Wylać na blachę i piec 30-35 min. w temp.180°C. Ostudzony biszkopt przeciąć na połowę tak aby powstały 2 cienkie placki.

 

Warstwa pomarańczowa:

 Duża butelka Kubusia o smaku marchewkowo-pomarańczowym

 2 budynie śmietankowe na 3/4 l (np. z Delekty)

 

 

 

Budynie rozpuścić w 1 szkl. soku, resztę Kubusia  zagotować. Ugotować budyń i gorący wylać na I  biszkopt,przykryć II biszkoptem i odstawić do wystygnięcia.

 

Warstwa biała:

 500 ml śmietanki 30%

 4 łyżeczki żelatyny

 1 łyżeczka cukru waniliowego

 2 łyżeczki cukru

 

 

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i trochę przestudzić. Śmietanę ubić z cukrami, połączyć z żelatyną i wylać na II biszkopt. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto oprószyć potartą czekoladą.

 

 

kubuś1.JPG