W kuchni i ogrodzie

Archiwum: styczeń 2014

koktajl.JPG
Koktajle

Jagodowy koktajl

Za oknem śnieg i mróz a ja sięgam do zamrażalnika i wyciągam sobie kawałek lata. Tym kawałkiem lata są dla mnie jagody kamczackie. Jak dobrze mieć takie skarby w środku zimy. Jaka radość i ile witamin. czytaj dalej

makrela2.JPG
Pasty

Pasta z wędzonej makreli

Przygotowałam z wędzonej makreli smaczną pastę do smarowania pieczywa. Wystarczy tylko obrać rybę ze skóry i ości,dorzucić kilka składników,przyprawić ,wymieszać i smarowidło gotowe. czytaj dalej

komentarze: 1
babka.jpg
Babki

Orzechowa babka z nutą wanilii i kardamonu

Dawno już nie było babki więc upiekłam.Tym razem nieco inna,bo orzechowa,a takiej jeszcze nie robiłam. Zostały mi do przetestowania tarte orzechy laskowe Back Mit i pomyślałam,że może wyjść z nich niezła babka. Dodałam również cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis. Babka wyszła naprawdę niezła i fajnie połączył się smak orzechów,wanilii i kardamonu. czytaj dalej

komentarze: 2
ciociosan.JPG
Domowe wina

Domowy ciociosan

Muszę przyznać,że byłam ciekawa smaku tego wina od kiedy znalazłam ten przepis i nastawiłam własny gąsiorek. Lubię wypić lampkę dobrego wermutu np. Martini lub Ciociosan. To moje domowe ma smak bardzo zbliżony do tych markowych no i kolor wręcz identyczny. Aby otrzymać klarowne,przejrzyste wino wcale nie musimy długo czekać. U mnie to trwało zaledwie dwa miesiące aby osiągnąć taki efekt. czytaj dalej

komentarze: 3
deser.JPG
Desery

Deser z awokado i grejpfruta

Polubiłam awokado i nic na to nie poradzę. Po raz pierwszy spróbowałam na słodko i jak najbardziej jestem za,bo awokado jest doskonałe również do deserów. Ten deser zobaczyłam u Aliny i od razu mi się spodobał. Zrobiłam,posmakowałam i powiem tylko jedno słowo: PYCHOTA. czytaj dalej

komentarze: 1
tarta3.JPG
Tarty

Orzechowa tarta ze szpinakiem i fetą

Po raz pierwszy miałam okazję wypróbować Tartę na 1001 sposobów Delecty. Tartę przygotowałam na jeden z konkursów organizowanych za pośrednictwem internetu przez pewną stronę. No cóż nagrody żadnej nie zdobyłam tym wypiekiem,ale tarta wyszła smaczna i warta polecenia więc przepis publikuję na blogu. Sięgnęłam po tartę na słono. czytaj dalej

komentarze: 2
wino2.JPG
Na rozgrzewkę

Grzaniec czyli gorące wino z przyprawami

Na dworze dwucyfrowy mróz,który szczypie u nos,szczypie w uszy, ale piękne słońce tak kusi,że na spacer koniecznie trzeba się wybrać. I właśnie po takim zimowym spacerze trzeba czymś się rozgrzać. Może to być talerz gorącej zupy,ale gdy jesteśmy już po obiedzie to zupa odpada. Proponuję ciepłe wino z aromatycznymi rozgrzewającymi przyprawami. czytaj dalej

komentarze: 1
nugetsy.JPG
Dania z drobiu

Nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy to taka prosta i smaczna przekąska w chrupiącej panierce. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego,a dla bardziej wymagających z porcją frytek. Ja frytki sobie darowałam, dla mnie to za dużo dodatkowych kalorii. A i tak było pysznie. czytaj dalej

sałatka z awokado2.JPG
Sałatki

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Kasza jaglana to prawdziwa bomba witaminowa. Dlaczego warto ją spożywać przeczytajcie krótki artykuł - źródło tu Dlaczego akurat kasza jaglana? Po pierwsze obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. czytaj dalej