W kuchni i ogrodzie

Archiwum: kwiecień 2014

kompot1.JPG
Napoje

Kompot z rabarbaru i mięty

Już niebawem będziemy szukać napoju by ugasić pragnienie podczas upału. Taki domowy orzeźwiający kompot będzie idealny pod warunkiem,że mocno go schłodzimy lub dodamy do niego kilka kostek lodu. Rabarbar i mięta to doskonałe połączenie. czytaj dalej

mazurki.JPG
Wielkanoc

Mini mazurki

Mazurek to typowo wielkanocne kolorowe i bardzo słodkie ciasto. Ja zamiast jednego dużego zrobiłam mnóstwo małych mazurków i to w dwóch wersjach. Pomysł okazał się świetny,chociaż nie było problemu z krojeniem,no i super dekoracja wielkanocnego stołu. czytaj dalej

pasztet4.JPG
Pasztety i pieczenie

Pasztet z żurawiną

Na Święta Wielkanocne obowiązkowo robię pasztet. W tym roku zrobiłam aż dwa rodzaje,bo bardzo lubimy takie swojskie wyroby. Jeden zrobiłam tradycyjnie z jajkiem,a drugi z żurawiną. czytaj dalej

ZAJĄC.JPG
Wielkanoc

Wielkanocny zajączek

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim dużo zdrowia,wiele radości i samych smakowitości na Waszych świątecznych stołach. Do życzeń dołączam mojego zajączka wielkanocnego. WESOŁEGO ALLELUJA! czytaj dalej

krem.JPG
Zupy

Zupa - krem ze szczawiu

Myślę,że zupę szczawiową zna każdy i chyba każdy ją jadł. Mnie ona kojarzy się z dzieciństwem,domem rodzinnym i szczawiem zbieranym na łące. Ja już nie muszę biegać po łące i zbierać szczaw,bo mam swój w ogrodzie.Zima była łaskawa tego roku i wiosna przyszła bardzo szybko więc szczaw na grządce urósł jak las. Taki świeży do zupy najlepszy a zimą zadawalam się mrożonym by zjeść wiosenną zupę. czytaj dalej

deser1.JPG
Desery

Kawowa pianka z fiołkami

Kawa Jacobs Crema Gold zainspirowała mnie do zrobienia lekkiego deseru,a że właśnie w ogrodzie kwitną fiołki i niesamowicie pachną postanowiłam udekorować nimi deser. czytaj dalej

komentarze: 4