W kuchni i ogrodzie

Archiwum: listopad 2013

kapusta.JPG
Przetwory

Kiszona kapusta

Lubię mieć zapas kiszonej kapusty na zimę. Kapustę kiszę sama ,robię to zazwyczaj pod koniec września lub w październiku,używam kapusty własnej uprawy przeważnie odmianę ,,kamienna głowa ". czytaj dalej

przyprawa.JPG
Przyprawy

Przyprawa do piernika

Na wielu blogach zrobiło się bardzo piernikowo. Nie ma się czemu dziwić bo Święta już niebawem,trzeba się do nich jakoś przygotować by były smaczne,pachnące i kolorowe. Wracając do tematu,to wielu z Was zrobiło samodzielnie przyprawę do piernika,używając przypraw jakie każdemu smakują. Może będę banalna,ale też postanowiłam,że w tym roku sama sobie skomponuję taką przyprawę. czytaj dalej

anyĹźowe.JPG
Ciasteczka

Anyżowe ciasteczka

Pieczenie ciasteczek to fajna zabawa szczególnie dla dzieci. W moim domu często pieczemy różne ciasteczka,co prawda małych dzieci już nie mam,bo córka jest już dorosła,ale nadal lubi bawić się w wycinanie foremkami. Udało mi się niedawno kupić mielony anyż i od razu pomyślałam o ciasteczkach. Podczas pieczenia w całym domu pachniało anyżem ,a ja bardzo lubię takie zapachy. czytaj dalej

komentarze: 1
sałatka.JPG
Sałatki

Ananasowo-selerowa sałatka z kurczakiem

Tą sałatkę robię dość często,uwielbiam jej słodkawo-winny smak,który dają ananasy i seler konserwowy. Gotowany filet z kurczaka,delikatny w smaku doskonale komponuje się z resztą składników. Dla przełamania słodkości i zaostrzenia smaku dałam kawałek pora. Jeżeli lubicie połączenie ananasa z kurczakiem,to polecam właśnie tą sałatkę. czytaj dalej

komentarze: 1
syrop.JPG
Przetwory

Pigwa w syropie

Pigwa to nasza polska cytryna. Zawiera ona mnóstwo witaminy C. Syrop z kawałkami owoców jest doskonałym dodatkiem do herbaty,wzmacnia odporność organizmu i jest skuteczny w leczeniu grypy i przeziębienia. czytaj dalej

z marchewką.JPG
Rolady i roladki mięsne

Rolada z marchewką

Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. czytaj dalej