W kuchni i ogrodzie

Archiwum: luty 2015

makowiec1.JPG
Makowce

Makowiec japoński

Trochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Do pieczenia użyłam mielonego maku BackMit czytaj dalej

komentarze: 1
surĂłwka.JPG
Surówki

Surówka z kapusty,papryki konserwowej i ogórka

Surówka to bardzo ważny element każdego dania obiadowego,przynajmniej dla mnie. Nie wyobrażam sobie schabowego,pieczeni lub kawałka kurczaka bez porcji warzyw. Nawet ryba lepiej smakuje kiedy zjadamy ją z surówką. Staram się urozmaicać moje surówki by nie stały się nudne. Dzisiejsza jest z białej kapusty z dodatkiem papryki konserwowej,ogórka konserwowego,marchewki i pora. czytaj dalej

śniadanie.JPG
Lekkie śniadanie

Mus bananowy

Kolejna moja propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie bądź też na deser jeśli ktoś zechce. Delikatny i bardzo pożywny mus bananowy z dodatkiem suszonych śliwek ,mielonych migdałów i mielonego siemienia lnianego. czytaj dalej

komentarze: 1
pasta.JPG
Pasty

Pasta jajeczna z awokado

Bardzo lubię awokado,ale nie koniecznie samo lecz w połączeniu z z innymi dodatkami. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów z wykorzystanie tego owocu,a dziś zrobiłam pastę do pieczywa,którą zobaczyłam na blogu u Sylwii czytaj dalej

chleb.JPG
Pieczywo

Chleb owsiany

Ten chleb piekła Ewa Wachowicz w swoim programie emitowanym w telewizji. Bardzo spodobał mi się przepis oraz proste wykonanie. Chlebek jest naprawdę smaczny a ja piekłam go już kilka razy. czytaj dalej

komentarze: 5
truskawkowa.JPG
Ciasta pozostałe

Truskawkowa delicja

W środku zimy zachciało mi się ciasta z truskawkami i zrobiłam. Użyłam mrożonych truskawek,które w połączeniu z gorącą galaretką przyspieszyły błyskawicznie jej tężenie i zachowały swój wspaniały smak i kolor. czytaj dalej