W kuchni i ogrodzie

Archiwum: kwiecień 2013

Ciasteczka

Rożki z budyniem

Mając gotowe ciasto francuskie wpadł mi do głowy pomysł na pyszne ciasteczka z budyniem. Wystarczy tylko wcześniej ugotować budyń i do dzieła. Ciasto podzieliłam na  kwadraty (takie o dł. 6 cm),na każdy nałożyłam po łyżeczce budyniu,ciasto złożyłam tak aby powstał trójkąt,pozlepiałam rogi i piekłam ok. 20 minut w temp.180 stopni. Ostudzone rożki posypałam cukrem pudrem. czytaj dalej

ogrdek_dN_big.jpg
W ogrodzie

Wiosna w ogrodzie

  W tym roku przyszła późno,ale już jest i szybko nadrabia zaległości. Wiosna to najpiękniejsza pora roku,przyroda budzi się do życia i nam jakoś tak lepiej, świat wkoło robi się kolorowy,ta wiosenna zieleń,promienie słońca i śpiewy ptaków. Aż chce się żyć.   W moim ogrodzie powoli robi się kolorowo i tymi kolorami dzielę się z Wami.   czytaj dalej

komentarze: 2
schab
Coś na obiad i nie tylko

Schabowy inaczej

Tradycyjne schabowe trochę już nudzą więc wymyśliłam coś innego. Na upieczonego kotleta nałożyłam pieczarki,przykryłam plastrem sera,wierzch posmarowałam majonezem i włożyłam na kilka minut do piekarnika, aby wszystko razem się zapiekło. czytaj dalej

komentarze: 1
sernik1.JPG
Serniki

Wielkanocny sernik z kajmakiem

Świąteczne wypieki muszą mieć to coś co je wyróżnia od tych pieczonych na co dzień czyli odpowiednie przybranie. Taki jest mój sernik,niby zwykły ale bardzo wielkanocny. czytaj dalej